Vernieuwde spelregels

De KNVB zet zich in voor een (veilige) omgeving waar spelers/speelsters met plezier (steeds) beter leren voetballen. Daarnaast wilt de KNVB graag dat het voetbal zo aantrekkelijk, sportief en eerlijk mogelijk wordt gespeeld. Om de aantrekkelijkheid, sportiviteit en eerlijkheid te bevorderen worden er allerlei ontwikkelingen in het voetbal doorgevoerd, denk hierbij bijvoorbeeld aan de optimale wedstrijdvormen pupillen (O6 t/m O12).

In het seizoen 2023/’24 vervolgt de KNVB de pilot rondom vier nieuwe spelregels. Dit zal plaatsvinden in alle districten in de leeftijdscategorie O13 (categorie B). Bij de MO13 geldt dit voor alle competities, zowel de Hoofdklasse (categorie A) als de 1e klasse en lager (categorie B).

De vier regels:
1. Zelfpass: wordt er een vrije schop toegekend? Dan hoef je de bal niet naar een andere speler over te spelen. Je mag de bal stilleggen en zelf dribbelen.
2. Intrap/ indribbelen: de intrap/ indribbelen is een vervanging van de traditionele inworp. Als de bal over de zijlijn gaat, gooien we deze niet meer in. Je mag intrappen naar een medespeler of zelf indribbelen met de bal. Ook bij een hoekschop, doelschop of aftrap mag je indribbelen in plaats van trappen.
3. Tijdstraf: als de scheidsrechter je een gele kaart geeft, moet je 5 minuten het veld uit. Bij een tweede gele kaart of directe rode kaart mag je helemaal niet meer meespelen deze wedstrijd. Wel mag er een wisselspeler het veld in, maar pas na 5 of 10 minuten.
4. Vliegend wisselen: als je gaat wisselen met een teamgenoot wordt het spel niet meer stilgelegd door de scheidsrechter. Het spel gaat gewoon door terwijl spelers het veld uit- en ingaan bij de middenlijn aan de kant van de dug-out. Later mag hij of zij ook weer terug in het veld komen.

Klik hier voor een infographic met meer informatie.